dinsdag 21 mei 2019

TietstraDotterDeel wil Songfestival

De gemeente Dertienhuizen laat weten dat het helaas geen Songfestival kan huisvesten in 2020. Als reden noemt burgemeester Van Zanen (Plaatselijk Belang) de geringe ruimte. De grootste stal is helaas niet groot genoeg om 10.000 bezoekers onder te brengen. "We hebben nog gekeken of we via Airbnb wat slaapplaatsen konden verhuren," aldus een teleurgestelde Van Zanen.

Dinsdagochtend overleggen de drie organisatoren van het Songfestival 2020, Avrotros, de NOS en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), voor het eerst. De grote vraag is waar het Songfestival moet komen. Premier Rutte kreeg in de nacht van de uitslag al sms'jes van diverse burgemeesters. Onder meer Leeuwarden, Zwolle, Rotterdam. Maastricht, Amsterdam, Utrecht en Arnhem hebben het songfestival geclaimd.

Op internet worden handtekeningen verzameld voor het Songfestival in GelreDome Arnhem. 'We constateren dat de Randstad al vol genoeg is met evenementen’, schrijven de initiatiefnemers. ‘De regio is nu een keer aan zet!'

Dat vinden ook B&W van TietstraDotterDeel, een Friese gemeente die zo klein is dat hij niet eens op de kaart te vinden is. De gemeente werkt hard aan het bidbook. "We hebben hier tenminste de ruimte," zegt burgemeester Bunderink, wijzend naar eindeloze zaaivelden. De bereikbaarheid is goed: dagelijks passeren op de onverharde weg minstens vijf tractoren.

TietstraDotterDeel schat zijn kansen hoog in, al heeft de gemeente al wat teleurstellingen te verwerken gehad: de Formule 1 races gingen naar Zandvoort. "Terwijl de jeugd hier al volop loop te crossen."

De gemeente wil tenten neerzetten, aangevuld met flameheaters en luxe vuurtafels. Men heeft al ergens een Gas Barbecue met bakplaat staan, 'waardoor de investeringen van 25 à 30 miljoen euro zijn te overzien'. "Dit is gewoon erg goed voor de plaatselijke economie," stelt uitbater Henk van de gelijknamige ijssalon.

Stockholm zou er in 2016 25 miljoen euro aan hebben verdiend in de vorm van hotelbedden, toeristenbelasting en horecaopbrengsten. "Van de armste worden we de rijkste gemeente van Nederland," glundert Bunderink. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten