zaterdag 20 juli 2019

Futilisering van het strafrecht

Terwijl Peter Breedveld zijn Twitter-opponent Hans Konings nog maar eens een veeg uit de pan geeft ('Konings moet niet zeuren want hij is zelf een vieze vuile racist') na zijn vrijspraak, wijst diens advocaat op de toenemende futilisering van het strafrecht.

Breedveld van Frontaal Naakt is in de zaak die Konings bij het OM had aangekaart vrijgesproken van belediging. Breedveld voerde vorig jaar een kruistocht tegen wat hij noemde zijn stalker Hans Konings (docent, webbouwer, jazzliefhebber, motorrijder) en zette stevig aan: 'Een beetje een kindermisbruikershoofd heeft-ie wel. Hij ziet er uit als het archetype van de valse, laffe, achterbakse NSB’ende pederast,' Moet kunnen, vond de rechter en vindt ook advocaat Maarten Pijnenburg.

Een commissie van wijze mannen en vrouwen heeft vrij recent in een rapport over de strafbaarheid van beledigingen van agenten opgeroepen tot terughoudendheid bij de opsporing.

Wanneer is het nu echt noodzakelijk dat het OM ingrijpt? 'Wat ons betreft ligt de grens bij het ontstaan van gevaar voor goederen en vooral personen,' schrijft Pijnenburg op zijn blog. 'U zou kunnen denken aan het aanzetten tot haat of discriminatie. Pas dan is er een duidelijke maatschappelijke noodzaak om beschermend op te treden. Internationaal is er een tendens om belediging uit het strafrecht te halen. Door op vervolging voor dit soort feiten aan te sturen, komt Nederland terecht in een rijtje landen als Thailand en Turkije, die mildly speaking niet bekendstaan als voorvechters van het vrije woord.'

Dat laatste is uiteraard overdreven, maar Pijnenburg heeft wel een punt. De kerntaak van het Openbaar Ministerie is het leiding geven aan de opsporing van misdrijven, niet het beschermen van mensen met lange tenen. Zeker niet de olifant die zelf op de tenen van een ander gaat staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten