zaterdag 13 juli 2019

Minachtng

De Britse anti-islamactivist Tommy Robinson krijgt negen maanden gevangenisstraf voor minachting van de rechtbank. Hij maakte illegaal opnames bij de rechtbank in Leeds om veroordeelde 'moslim verkrachtingsbendes' te openbaren.

Robinson is vooral bekend als medeoprichter van de extreem-rechtse English Defence League. Hij kwam meermaals met justitie in aanraking vanwege fraude en geweldsdelicten.

In mei 2018 verzorgde hij een Facebook livestream van een zaak tegen twee Pakistaanse mannen die werden beschuldigd van de seksuele uitbuiting van jonge vrouwen. Voor Robinson stond de schuld al vast en zo denkt zijn aanhang er ook over. En dus kwam er een internationale Free Tommy-beweging op gang, gesteund door onder anderen Donald Trump jr., comedienne Roseanne Barr, Kamerleden van het Duitse AFD, popzanger Morrisey en Geert Wilders. De PVV-leider toog speciaal voor Robinson naar Londen waar hij sprak bij een demonstratie op Trafalgar Square.

De Engelse wetgeving kent echter in bepaalde rechtszaken een mediastilte, die moet voorkomen dat de jury wordt beïnvloed. Na het lekken van details kan de rechter de aanklager zelfs niet ontvankelijk verklaren en gaan de verdachten vrijuit. Precies het omgekeerde van wat Robinson met zijn live-uitzendingen beoogt.

'Conicted of journalism' stond er trots op het T-Shirt van Robinson. Maar dat zijn aanhangers weinig op hebben met echte journalisten die in hun ogen misstanden toedekken bleek wel uit de agressie jegens het journaille na het vonnis.

The Society of Editors nam afstand van de tekst op het T-shirt. Ook de main stream media dienen de wet te gehoorzamen. Directeur Ian Urray: 'I am not aware that Robinson has any formal training as a journalist, and to claim his trial and sentencing is an attack of journalism itself is a farce.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten