zaterdag 14 september 2019

Gouden Eeuw

De politieke correctheid lijkt volledig doorgeschoten met het plan van het Amsterdam Museum om de term Gouden Eeuw in de ban te doen. Dat wil zeggen, afschaffen hoeft nou ook weer niet, maar er moet meer ruimte komen voor de schaduwkant van deze periode. Wat doorgaans geassocieerd wordt met nationale trots, voorspoed, vrede, weelde en onschuld is, volgens het museum, evenzeer een periode van ‘armoede, oorlog, dwangarbeid en mensenhandel’.

Alsof we dat niet wisten.

Op sociale media werd de 'Zwarte Pieten-discussie op museumniveau', aangezwengeld door 'staatnamenbordjesverwijderaars', meteen veroordeeld.

Premier Rutte noemde het plan van het museum 'onzin waar hij niets mee kan' en minister Slob wordt 'heel erg moe' van dit soort discussies. Het Knipmes ook.

Het heeft weinig zin om hedendaagse waarden te projecteren op tijden waarin de mensheid er andere normen op nahield. Het heeft ook weinig nut om die periode 'opnieuw in te kleuren'. Het was immers ook een tijd van economische bloei, handel en kunst.  Het is de taak van musea om de geschiedenis vanuit verschillende perspectieven uit leggen, maar niet om die in een zwart kader te plaatsen.

Over vijfhonderd jaar vinden we de huidige tijd met zijn vijfdaagse werkweek en consumentisme vermoedelijk ook barbaars. Maar zo hebben de tijdgenoten het niet beleefd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten