zaterdag 7 september 2019

Trigger happy

Politieagenten worden alsnog uitgerust met een taser, zegt justitieminister Ferd Grapperhaus ligt. Hij ziet geen belemmeringen voor de invoering van het stroomstootwapen, maar vraagt wel om geduld. Er is nog wel overleg nodig omdat er zorgen zijn over het gebruik van het wapen tegen mensen met een psychische aandoening.

Tegenstanders zijn er volop. Ook Peter Breedveld, die maar al te graag suggereert dat de politie bij voorkeur zelf geweld gebruikt. Vooral tegen burgers een donkere huidskleur hebben. Die hoeven maar op een dure fiets te rijden om het met die gewelddadige, trigger-happy politie aan de stok te krijgen. Zie ook de zaak Mitch Henriquez.

Ook zou de politie volgens Breedveld een gigantisch racisme-probleem hebben en - als gewapende tak van de PVV (...) - maar al te graag losgaan op ‘kankermongolen en kutafrikanen’.

Om vervolgens ook nog te beweren dat het geweld tegen de politie afneemt, althans volgens een een artikel van drie wetenschappers in Akerbooms lijfblad, het Tijdschrift voor de Politie. Niet echt waar. Het geciteerde onderzoek dateert alweer van enkele jaren terug en beweert dat het geweld tussen burgers in de samenleving afneemt en dat het aantal agenten dat gewond raakt door burgergeweld ook daalt. Maar dat zegt niets over de agressieve jegens de politie.

De cijfers die anno 2019 worden aangehaald - vier keer per dag wordt een politiemedewerker ergens in Nederland bedreigd. Dertien keer per dag wordt een agent beledigd. Twee keer per dag wordt een politiemedewerker mishandeld. Een keer per week probeert een automobilist op een agent in te rijden. Om de dag maakt een agent een melding van poging tot doodslag op hem of haar - worden uiteraard niet aangehaald.

Pas sinds 2017 publiceert de politie landelijke cijfers. Dat jaar werd er 9.598 keer melding gemaakt van agressie. In 2018 ging het om 10.593 meldingen. Dit jaar staat de teller op 5.100 meldingen.

Alleen dreigen met een taser werkt al, beweren agenten. 'Als je dat ding hoort knetteren, gaan je nekharen overeind staan.'

Daarin schuilt uiteraard een gevaar. Er zijn onderzoeken die suggereren dat de inzet van tasers juist agressie uitlokken. Daar staat tegenover dat van tasers en bodycams ook een afschrikwekkende werking hebben. En dus zal de juiste balans moeten worden gevonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten