Vandaag komen zogenoemde flat-earthers bijeen in een zaaltje in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) om te luisteren naar internationaal bekende platte-aarde-vloggers. De kaartverkoop schijnt nogal te zijn tegengevallen. Misschien omdat maar een kleine één procent van de Nederlanders, 0,9 procent om precies te zijn, denkt dat de aarde niet rond is maar plat.
Organisator Didi Vanh, die in de platte aarde is gaan geloven na de aanslagen op de Twin Towers, vertelt dat het onderwerp opvallend veel vrouwen aantrekt. Heel anders dan bij conferenties over aliens die vooral mannen trekken.
Het geloof gaat zelfs zover dat sommigen denken dat de aarde als schijf wordt omringd door een muur van ijs (Antarctica) en afgesloten door een stolp waarop het sterrenstelsel geschilderd is. Zelfs in de oertijden moet dus iemand al met een heel lange ladder het zwerk hebben staan schilderen. Terwijl er nog geen Karwei in de buurt was, laat staan waterwerende verf. Regenen doet het immers ook in die stolp.
De verdedigers van deze theorie hebben overal wel een antwoord op. Als iemand zegt dat zwaartekracht wat lastig wordt bij een platte aarde, zijn er altijd wel een paar slimmeriken om dat te weerleggen: 'Jouw reactie is gebaseerd op de aanname dat zwaartekracht bestaat maar is dat wel zo? Google maar eens op “does gravity exist” en kijk maar eens hoeveel hits je krijgt.'
Zo gaat dat in platte aarde land: de waarheid wordt bepaald door het aantal hits.
Platte-aarde-vloggers willen nu een cruise huren om als een soort Columbus hun vermeende ijsmuur op te gaan sporen. Kunnen ze beter niet doen. Dan rollen ze niet van de aarde, maar prompt van hun geloof af.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten