zaterdag 21 september 2019

Cokeschaamte

Minister van Justitie Grapperhaus is volgens Peter Breedveld van Frontaal Naakt al een tijd bezig de schuld van de drugscriminaliteit te leggen bij de gebruiker. Naar aanleiding van de moord op advocaat Derk Wiersum werd dat frame volgens Breedveld moeiteloos overgenomen door allerlei publieke figuren, waaronder schrijver Saskia Noort, die vermanend tweette dat ‘coke-schaamte’ op zijn plaats zou zijn.

Het steeds hardere geweld in de wereld van de drugscriminelen is eerder een gevolg van ons overheidsbeleid dan van mensen die drugs gebruiken, beweert Breedveld. 'Om te beginnen is het verbod op drugs een irrationele vorm van betutteling door fatsoensrakkers, die zich bemoeien met zaken waar ze niks mee te maken hebben. Volwassen mensen is het toegestaan zich een hersenbeschadiging en een levercirrose te zuipen, waarom zouden ze ook niet af en toe een lijntje coke mogen of een shotje heroïne?'

Was het maar zo simpel. De cokeconsumptie in Nederland is uiteraard niet de oorzaak van de huidige geweldspiraal. De problemen hebben te maken met de positie van Nederland en in mindere mate België als het logistieke centrum van de cocaïnehandel in West-Europa. Het gros van de coke is dus niet bestemd voor gebruik in Nederland, maar voor de havens van Rotterdam en Antwerpen. Coke kun je nu eenmaal moeilijk door de lucht transporteren. Lieden die deze transportlijnen in handen hebben proberen die op allerlei manieren te verdedigen. Rivalen worden uit de weg geruimd. Net als in de jaren tachtig het geval was met de toen florerende hasjhandel. Het verschil: het gaat tegenwoordig om veel grotere bedragen.

De aanpak is systematische verstoring van die transportlijnen: ontmantel het businessmodel, snijd de geldstromen af en grijp elke gelegenheid aan om de regisseurs aan de bovenkant kaal te plukken. De vraag die nog te weinig gesteld wordt is of Nederland niet veel meer internationale hulp moet krijgen bij deze war against drugs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten