zaterdag 23 november 2019

Approval rate

Mogelijk komt er naar aanleiding van het quid pro quo-voorstel dat Trumps advocaat Rudy Giuliani zou hebben gedaan aan de Oekraïense president Volodimir Zelenski toch nog een volledig afzettingsproces tegen president Donald Trump.

De Republikeinen bezitten de meerderheid in de Senaat, waardoor ze een dergelijk procedure direct kunnen afschieten. Maar ze willen juist een proces, zodat de president 'zich met feiten kan verweren'.

Verrassend is het allerminst. Het schip moet schoon voordat de verkiezingscampagnes losbarsten.

Afgelopen zomer plaatste Trump zijn nieuwe populariteitscijfer op Twitter. Zijn (nog altijd lage) approval rate van 50 procent vond hij reden voor een feestje. Het was overigens enkel Rasmussen Reports dat op zo’n hoog cijfer uitkwam, want andere polls noteerden nog steeds cijfers van respectievelijk 42 en 45 procent. Kort voor de verhoren was de populariteit alweer op het oude Rasmussen niveau uitgekomen.

Met alle gevolgen van dien: Trump en de Republikeinen werden eerder deze maand al in verlegenheid gebracht door tussentijdse verkiezingen in vier staten. De Democraten boekten winst, onder andere in de Republikeinse staat Kentucky die Trump in 2016 nog met grote overmacht won.

En die nederlagen in Louisiana en Kentucky zijn volgens Rob de Wijk van het Centrum voor Strategische Studies (HCSS) veelzeggend. Zeker gezien het feit dat Trump zijn volle gewicht in de strijd had gegooid. 

Trump zal dus niet, zoals sommigen vrezen, net als Clinton populairder worden als hij de afzettingsprocedure overleeft. Daarvoor zijn er te veel haters, schrijft De Wijk. Ook heeft Trump diepe wonden in de Republikeinse partij geslagen en heeft hij vijanden voor het leven gemaakt.

Daarnaast krijgt Trump zeker niet meer de gunfactor die Hillary Clinton moest ontberen, ook niet als gematigde Democraat Joe Biden zijn belangrijkste opponent wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten