zaterdag 16 november 2019

Botsplinters

In Apeldoorn, bij de intocht van Sinterklaas, is een aantal zwart geschminkte pro-Zwarte-Piet-demonstranten aangehouden. Onder hen ook Pegida-voorman Edwin Wagensveld. Die wilde niet in speciale vak voor de demonstranten staan.

Langs de route van de intocht van Sinterklaas in Den Haag hebben voorstanders in de nacht van vrijdag op zaterdag honderden posters opgehangen. 'Den Haag houdt van Zwarte Piet, niet van zeurpieten'. Op de poster is de beeltenis van Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gefotoshopt op het gezicht van een Zwarte Piet.

De pro-Zwarte Piet beweging laat nogal van zich horen dit jaar, al lijkt er een bedenkelijke groep op af te komen: in Nijmegen heeft de actiegroep Nijmegen Rechtsaf een gebiedsverbod voor de binnenstad opgelegd gekregen. De groep blijkt gelieerd zijn aan hardrechtse splintergroeperingen als Pegida en Identitair Verzet en was eerder betrokken bij incidenten rond de sinterklaasviering.

In besloten app-groepen van hooligans circuleren berichten waarin opgeroepen wordt om de anti-zwartepietbetogers ‘te leren zwemmen’, oftewel in de Waal te kieperen.

Anderen die zich roeren zijn leden van (rechts-)extremistische groepen als NVU en Identitair Verzet. In sommige steden – Hilversum, Nijmegen en Den Haag – trokken die twee groepen samen op bij sinterklaasintochten.

Dit verzet lijkt toch van een andere orde dan de fameuze blokkeerfriezen.

De gemeente Apeldoorn liet dan ook weten dat de politie extra controles uitvoert op 'traditionele' gitzwarte Zwarte Pieten. 'Zeker als ze pepernoten uitdelen, controleren we wat er nog meer in de zakken zit', aldus een woordvoerder van de gemeente.

De angst voor Kick Out Zwarte Piet (KOZP) lijkt trouwens ook nog niet geweken. Een aantal sinterklaascomités in de buurt van Den Bosch durft zich nauwelijks te uiten over de kleur van hun pieten dit jaar. Ze zijn bang dat Kick Out Zwarte Piet ook in hun dorp komt demonstreren.

Want zulke lieve jongens is het anti-Pietenkamp nou ook weer niet. Michael van Zeijl, voorman van de extreem-linkse actiegroep De Grauwe Eeuw, werd voor de sinterklaasintocht in 2017 preventief vastgezet vanwege uitspraken in een besloten Facebookgroep. Hij had (voor de verandering) ‘een prijs’ op het hoofd van Sinterklaas gezet. ‘Dubbele prijs als het tijdens de nationale intocht is, zodat alle kinderen getuigen ervan zijn, zelfs massaal onder zijn hersenen en botsplinters bedekt zitten. M.a.w. zonder twijfel morsdood.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten