zaterdag 22 augustus 2020

Orakel

Facebook heeft niet minder dan 790 groepen offline gehaald die aan QAnon gelinkt waren. Een maand geleden verwijderde Twitter bij een vergelijkbare actie al 7000 accounts.

Q Anon is het internetorakel dat allerlei verzonnen berichten over de zogenaamde deep state de wereld in stuurt. Onder meer over een groep satanaanbiddende pedofielen die een complot smeden tegen president Trump, want het gros van Q Anon is heel erg Trump-fan.

Trump reageerde afgelopen week voor het eerst op de samenzweringsbeweging. Niet: de berichten kloppen niet. Maar: Ik heb gehoord dat dit mensen zijn die van ons land houden. Verder weet ik er eigenlijk niets van, behalve dat ze mij aardig zouden vinden.

Dat laatste is wellicht teleurstellend voor de Q Anon gemeenschap, die ergens had gehoopt dat Trump en zijn adviseurs achter de berichten zitten. De coming out is weer eens achterwege gebleven.

Werd eerst nog lacherig gedaan over de aantoonbare nonsens - geen voorspelling van Q Anon is uitgekomen - inmiddels heeft de anonieme online haat en desinformatie het ecosysteem van sociale media diep aangetast.

De FBI ziet samenzweringsbewegingen zoals QAnon als potentiële binnenlandse terreurbedreigingen. De Amerikaanse Militaire Academie stelt dat QAnon 'een militante en anti-establishment ideologie vertegenwoordigt die zijn resonantie vindt met andere extreemrechtse extremistische bewegingen.'

Helemaal risicoloos zijn de berichten niet. In 2016 reed een man uit North Carolina naar een pizzarestaurant in Washington om een samenzweringstheorie over kindermisbruik te 'onderzoeken'. Hij opende het vuur op een gesloten kastdeur voordat hij zich overgaf aan de politie. De man zit een gevangenisstraf van vier jaar uit. En erger: Trump kwam hem niet bevrijden. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten