zaterdag 15 augustus 2020

Systeemgelovigen

Nogal wat Nederlanders geloven dat achter het coronavirus een duister geheim zit. Uit de bijna 8000 ingevulde vragenlijsten die Kieskompas in opdracht van Trouw uitstuurde, blijkt dat ongeveer 10 procent van de Nederlanders gelooft dat er rond corona 'vieze spelletjes' worden gespeeld.

Maar nu komt het: Vooral de aanhang van rechtse partijen denkt in dergelijke complotten.

22 procent van de mensen die in 2017 PVV stemde, vindt deze hypothese geloofwaardig of heel geloofwaardig. Alleen de SGP-stemmers scoren nog hoger; 29 procent vindt de stelling (heel) geloofwaardig. Bij stemmers op Forum voor Democratie en SP (beiden 9 procent) leven deze gedachten ook.

Extremisten op links en rechts geloven meer in samenzweringen, zegt politicoloog en initiatiefnemer van onderzoeksbureau Kieskompas André Krouwel. Extreem-rechtse mensen wantrouwen alle overheden, terwijl links gelooft in een zekere maakbaarheid van de samenleving. Links vertrouwt de wetenschap ook iets meer.

Aanhangers van complottheorieën vind je het minst bij PvdA, VVD, D66, GroenLinks, ChristenUnie en CDA. Dat zijn volgens Krouwel de systeemgelovigen.

Toch is er er volgens Trouw nog hoop: er ook nog veel mensen die openstaan voor zowel de complottheorie als voor het officiële verhaal. De vraag is naar welke kant het gaat doorslaan als de pandemie nog langer aanhoudt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten