zaterdag 29 augustus 2020

Riskante strategie

Wat de invloed is van zijn acceptatiespeech, waarin alles wat Trump fout deed eigenlijk de schuld is van Joe Biden, en Trump herhaaldelijk waarschuwde voor socialistische anarchie, moet nog worden afgewacht.

Zo'n 23,8 miljoen Amerikanen keken naar de toespraak van president Trump op de laatste avond van de Republikeinse Nationale Conventie, iets minder dan het tv-publiek voor zijn Democratische rivaal Joe Biden vorige week.

Biden heeft een voorsprong van zeven punten op Trump, volgens de opiniepeiling van Reuters/Ipsos die van 19 tot 25 augustus werd gehouden. Vrouwen in de voorsteden zijn echter minder kritisch geworden over Trump dan in juni. Daar staat tegenover dat Trump al weinig populair was voor de coronacrisis en de slechte economie als gevolg van corona hem direct worden aangerekend.

De nationale werkloosheid met 10,2 procent het hoogste in 39 jaar en het herstel vertraagt. Bijna 15 miljoen Amerikanen ontvangen werkloosheidsuitkeringen.

Ongeveer 58 procent van de respondenten van een nieuwe peiling van Reuters/Ipsos (gehouden voor de toespraak) zegt dat de Amerikaanse economie op het verkeerde spoor zit 48 procent keurt het beleid af, tegen 47 procent die het steunt.

Biden wordt zeker niet gezien als degene die de Amerikaanse economie uit het slop kan trekken, maar het vertrouwen in Trump neemt ook onder Republikeinen af. 30 procent keurt zijn beleid af.

Trumps hamert op Bidens plannen om de belastingen te verhogen om de stijgende staatsschuld te betalen, maar Reuters concludeert dat de beloftes van een snel herstel een riskante strategie inhouden. Het Amerika van Trump, 'de beste economie van de wereld', is opgehouden in maart 2020.

Trump zit duidelijk in zijn maag met zijn populaire opponent. Daaraan werd verhoudingsgewijs te veel aandacht besteed. Trump schetste een donker beeld van het Amerika onder Biden. De gewelddadige straatprotesten, plunderingen en brandstichtingen vonden plaats in steden die bestuurd worden door Democraten, aldus Trump, die vergat te vermelden dat de onrust onder zijn bewind is ontstaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten