zaterdag 12 september 2020

Weltschmerz

De Limburgse huisarts Rob Elens, die eerder dit jaar coronapatiënten behandelde met een mix van medicijnen, moet daarmee stoppen van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Elens had toen acht patiënten behandeld met een combinatie van hydroxoychloroquine (vaak ingezet bij reuma), zink en het antibioticum azytromycine. Alle acht waren ze na een aantal dagen beter, claimde de huisarts.

Hierover vertelde hij in Café Weltschmerz, een YouTube platform dat doorgaans weinig kritisch alternatieve denkers aan het woord laat. Maar tegenwoordig moet je uitkijken wat je zegt, want de twee interviews met Elens werden door YouTube verwijderd wegens desinformatie. 

Volgens YouTube bevatten de verwijderde video’s onjuiste, en zelfs schadelijke en gevaarlijke informatie. De kern van de video’s is dat er een werkend en bewezen medicijn is tegen Covid-19, terwijl dat onbewezen is. Het medisch wetenschappelijk debat over de werkzaamheid van HCQ tegen Covid-19 is volgens YouTube niet 50/50, maar er is juist consensus dat het niet werkt en zelfs schadelijk is.

Elens pikte dat niet en stapte naar de rechter. Tevergeefs. De rechtbank concludeerde: ‘Het moge zo zijn dat eiser meent dat het bij 10 van zijn patiënten heeft gewerkt, dat hij in het middel gelooft en dat hij daar een maatschappelijk debat over wenst te voeren, maar voor dat doel dient hij zijn stellingen ook met deze nuance te formuleren. Dat doet hij niet. Zoals het in de interviews door hem is verwoord, vormt het geen onderdeel van het debat, hetgeen YouTube wel zou hebben toegelaten, maar bevatten zijn uitlatingen onjuiste informatie die mogelijk schadelijk en gevaarlijk is.’ 

Maar de rechter waarschuwt YouTube wel dat de strikte toepassing door YouTube om uitsluitend content die in lijn is met de WHO en het RIVM toe te laten niet kan worden getolereerd. ‘Daarmee zou de YouTube gebruiker die brede content mag verwachten, slechts kennis kunnen nemen van de mening van de groep experts die de WHO en het RIVM adviseren, terwijl de wijze van bestrijding en behandeling van Covid-19 wereldwijd nog volop in onderzoek is en nog allerminst vaststaat. Ook de WHO en het RIVM stellen hun adviezen nog steeds bij’, aldus de rechtbank.

Daar heeft de rechter wel een punt. Waaraan nog kan worden toegevoegd dat YouTube op ander gebied nog altijd enorm veel desinformatie tolereert die minstens zo schadelijk is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten