zaterdag 19 september 2020

Lakmoesproef

Kruipt Trump dichter op Biden? Vooralsnog niet, althans niet volgens de jongste polls van NPR/PBS/Marist. En 3 november komt steeds dichtebij.

Biden leidt Trump met 9 punten, namelijk 52 versus 43 procent, onder zogeheten waarschijnlijke kiezers. Dat zijn kiezers die zo goed als zeker gaan stemmen, in tegenstelling tot kiezers die dat hooguit overwegen.

Eigenlijk is er nauwelijks enige verandering te bespeuren ten opzichte van een maand geleden, ondanks de conventie van de Republikeinen.

De verkiezingen zullen echter grotendeels worden bepaald door belangrijkste staten die deel uitmaken van de zogeheten Electoral College. De nationale populaire stemming kan daarvan afwijken.

Maar Biden blijft volgens polls vooralsnog onverminderd populair onder hoog opgeleide blanke kiezers, vooral blanke vrouwen, jonge kiezers en Amerikanen die in steden en buitenwijken wonen. Geen enkele Democratische presidentskandidaat heeft de afgelopen vijf decennia zoveel steun gekregen van blanke kiezers. Op Afro-Amerikanen kan Biden nog niet echt rekenen.

Trump ligt beter onder laag opgeleiden, vooral blanke mannen en Amerikanen die wonen in landelijke gebieden of kleine steden.

Er is nog iets waar Democraten hoop uit kunnen putten: in staten waar beide kandidaten een kans maken, de zogeheten swing states, staat Biden ook op voorsprong. Zo is zijn voorsprong in Arizona momenteel ruim 4 procent, in Florida 2 procent, in Pennsylvania 5 procent en in Wisconsin 7 procent. In 2016 won Trump in deze vier staten.  

De troef voor de Republikeinen is First lady Melania Trump. Volgens een Gallup poll neemt haar populariteit toe. Afgelopen week bezocht ze een ziekenhuis die baby's met een afwijking behandelen, een brandweerkazerne in Manchester die verslaafden helpt. Maar het is toch onvoldoende om het ontspoorde coronabeleid van haar man te doen vergeten. En corona zit stemmers het meeste dwars.

De lakmoesproef komt op 29 september, als Trump en Biden voor het eerst de degens kruisen. Biden bereidt zich al weken voor, en schijnt zich flink in te lezen zodat Trump 'met niets kan wegkomen'. Maar of dat bulldozer Trump van de wijs zal brengen moet nog blijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten