zaterdag 3 oktober 2020

Geloofwaardigheidsproblemen

Donderdag beweerde Trump nog dat hij de debat met Biden had gewonnen, terwijl hij in de polls op achterstand staat.

Op het eerste gezicht wijzen de meeste uitslagen zelfs naar een ruime overwinning voor Biden. 83 procent van de Amerikaanse kijkers vond de toon van het debat negatief. Slechts 17 procent was geïnformeerd, 31 procent eerder geamuseerd, terwijl het gros koos voor geïrriteerd.

Maar toen wisten de Amerikanen nog niet welke rampspoed Trump luttele dagen later te wachten stond, want positief getest op corona. 

Stafchef Mark Meadows vertelde verslaggevers vrijdag rond 11 uur dat Trump 'zeer energiek' was. Maar ongeveer vijf uur later verscheen er een verklaring waarin Trump als 'vermoeid' werd omschreven en 'voor de zekerheid' in de ziekenhuis was opgenomen voor een experimentele behandeling voor wat eerder nog 'milde symptomen' waren. Het Twitter-kanon van Trump bulderde ook niet meer.

Nog los van de vraag of Trump tijdig herstelt zonder bijverschijnselen, is dit uiteraard rampzalig voor zijn campagne. Trump heeft de laatste maand voor de verkiezingen hard nodig om de zwevende kiezer te overtuigen. Er lagen nog grote fysieke bijeenkomsten, massarally's, in verschillende swing states in het verschiet. Die gaan zo goed als zeker niet meer door.

Het beeld van een zieke president die in het verleden meerdere malen het virus bagatelliseerde, voorspelde dat het virus vanzelf zou verdwijnen, en zich afvroeg op bleekmiddel een effectieve behandeling zou kunnen zijn, draagt niet bij aan zijn geloofwaardigheid. Er waren immers al twijfels over de manier waarop hij de coronacrisis had aangepakt. 

Volgens de eerste polls vinden de meeste Amerikanen dat Trump te weinig voorzorgsmaatregelen heeft genomen. Dat is extra wrang in het licht van de schampschoten richting Biden, die je volgens Trump 'de hele tijd met een enorme mondkap ziet lopen'.

Amerikaanse commentatoren wijzen op de toenemende 'geloofwaardigheidsproblemen' van de regering Trump. The Washington Post had in juli al ruim 20.000 valse of misleidende claims van Trump opgetekend tijdens zijn ambtstermijn, een gemiddelde van 12 per dag.

'Geloofwaardigheid is het kostbaarste goed van een president. Door routinematig te liegen, heeft de president zichzelf in een onmogelijke positie gebracht,' zegt Allan Lichtman, geschiedenisprofessor aan de American University.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten