zaterdag 24 oktober 2020

Vleestaks

Voor de verandering een opvallend anti-links geluid van Peter Breedveld, de blogger die Femke Halsema maar al te graag op een voetstuk plaatste, maar over haar heel wat minder enthousiast is nu zij burgermoeder van Amsterdam is.

Kom niet aan mijn stukje vlees, foetert Breedveld, tegen linkschen die ook auto’s, vliegvakanties, rietjes, ballonnen, kerstbomen, kinderen krijgen, Nutella, prettig zittende kleding en elke andere vorm van plezier willen verbieden.

Uiteraard zijn ze ook tegen vlees eten en vlees eten moet worden bestreden door vlees duurder te maken. 'Meerdere keren per dag loopt er iemand in mijn tijdlijn te jengelen om een vleestaks.'

Breedveld is niet per se tegen vegetarisme of veganisme, en ook hij vindt de vleesindustrie vervuilend, maar hij is tegen het opleggen van moraal door middel van straf en boete. Hij roemt de Nederlandse eetcultuur, waarin het stukje vlees eigenlijk het enige is dat genoegen schept (om het eten van de saaie groenten te veraangenamen). Dagelijks ligt er bij Peter dus een dampende koe op het bord.

Waar je Breedveld niet over hoort is de vraag of de vleesconsumptie niet beter kan worden bedwongen om redenen van gezondheid. 

Rood en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker. Als oorzaak wordt heemijzer genoemd, dat verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof in ons bloed. Heemijzer kan het ontstaan van nitrosaminen bevorderen. Nitrosaminen zijn mogelijk kankerverwekkend.

Gerichte voorlichting lijkt een beter instrument dan verbieden. Dat kan ook rustiger dan verpakkingen met afschrikwekkende foto's en doodswaarschuwingen die tegenwoordig op verpakkingen van sigaretten komen te staan. Of met een taks. Je gaat er de echte carnivoor niet mee afschrikken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten