zaterdag 31 oktober 2020

Complotblaadje

De Universiteit van Amsterdam distantieert zich openlijk van uitspraken van emeritus universiteitshoogleraar Karel van Wolferen (79) over het coronavirus en klimaatverandering in Van Wolferens controversiële tijdschrift Gezond Verstand. 'De UvA betreurt het dat een van haar emeriti bijdraagt aan desinformatie over grote problemen.'

Het tijdschrift profileert zich als ‘kwalitatief hoogstaand journalistiek platform’, maar publiceert complotachtige artikelen over de kunstmatige pandemie, mondkapjes die voor tumoren en hersenschade zorgen, en de dodelijkheid van Covid-19, die gelijk zou staan aan die van griep. Ook stelt het blad dat klimaatverandering niet wordt veroorzaakt door CO2-uitstoot en dat de aanslagen op 11 september 2001 georkestreerd zijn door de Amerikanen. Journalisten die dit afdoen als complotdenken voeren volgens Van Wolferen 'een opdracht van de CIA uit'.

Je vraagt je af hoe het kan gebeuren dat Van Wolferen, ooit geroemd om zijn verreikende kennis over Japan, journalistiek, geopolitiek, economie, historische gebeurtenissen, actualiteiten en weinig besproken aspecten van (geo)politiek, op oude leeftijd alsnog is afgedaald tot het niveau van domme complotten die je zelfs met weinig onderzoek makkelijk kunt weerleggen.

Veel van zijn opvattingen verwoordt Van Wolferen via het alternatieve videokanaal Café Weltschmerz, waar hij geregeld in gesprek gaat met Kees van der Pijl. Rond Van der Pijl ontstond vorig jaar een relletje omdat hij een tweet had verstuurd waarin hij beweerde dat de aanslagen op 11 september 2001 werden gepleegd door Israël en berustten op een zionistisch complot.

De Britse universiteit eiste een publiek excuus, waarna Van der Pijl besloot zijn status als emeritus hoogleraar terug te geven.

Met die Van der Pijl is Van Wolferen nu een complotblaadje begonnen in een dusdanige oplage dat je je begint af te vragen wie dat heeft gefinancierd.  

De NRC, ooit de werkgever van Van Wolferen als journalist, wees onlangs op de warme banden die worden onderhouden met 'Russische beïnvloedingsoperaties', al moet je uitkijken dat dat niet een complot op zichzelf wordt.

De Reclame Code Commissie (RCC) heeft binnen een paar uur tijd al tientallen klachten ontvangen over de radiocommercial van het omstreden tijdschrift.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten