zaterdag 27 maart 2021

Verkenningsgate

Een schandalig rookgordijn, zo omschrijft PVV-leider Geert Wilders de eerste officiële verklaring over de veelbesproken passage in de formatienotitie over CDA-Kamerlid Omtzigt.

De verdenking is, op basis van het woordje 'functie elders', dat de verkenners de positie van de lastige Omtzigt ter discussie is gesteld. Die zelf overigens overspannen thuis zit.

Oud-verkenners Jorritsma en Ollongren komen volgende week naar de Kamer om in een debat tekst en uitleg te geven over wat nu al verkenningsgate heet.

Maar het zou zomaar kunnen dat er veel te veel waarde wordt gehecht aan een paar woorden op een uitvergrote foto van enkele notities. 

'De passage berust volgens onze voorgangers op een inventarisatie vanuit meerdere invalshoeken, waaronder berichten in de media,' zo stellen de nieuwe verkenners Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66). Rutte ontkent dat de positie van Omtzigt is besproken.

Dat zou best eens kunnen kloppen. De naam van Omtzigt zong al een tijdje rond. HP/DeTijd en de Telegraaf spraken eerder in de week over een fluistercampagne binnen het CDA tegen hun nummer twee. Aanleiding zouden zijn de 'ervaringen met huilbuien, door de kamer vliegende projectielen en onbehoorlijke gesprekken met zowel ambtenaren als bewindspersonen'. Naar aanleiding waarvan Bouwien Rutten, oud-fractievoorzitter van CDA Overijssel, haar lidmaatschap heeft opgezegd. Het is niet onlogisch om de positie van Omtzigt op enigerlei moment ter sprake te brengen.

Het is dan ook geen toeval partijen die zich nu al verkenningsgate in de mond nemen of kwade opzet vermoeden, zoals SP, PVV en PvdD, niet bij de formatie worden betrokken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten