zaterdag 18 september 2021

Eilandgevoel

Urk zette zich weer eens op de kaart met jongeren die in nazi-uniformen over straat liepen.

Ook is te zien dat een van de jongeren gekleed is in een gevangenisoutfit met Jodenster. Hij wordt door anderen onder schot gehouden.

Een man van 19 aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Of het dragen van de nazi-uniformen in de openbare ruimte strafbaar is, wordt op dit moment onderzocht door het Openbaar Ministerie.

Inmiddels hebben de grapjurken hun excuus aangeboden. 'Het was absoluut niet de bedoeling of intentie om herinneringen wat betreft de Tweede Wereldoorlog op te wekken.' Vandaar die apenpakken natuurlijk.

Urk is al sinds 1939 verbonden met het vasteland, maar gedraagt zich  nog steeds als een eiland. Uit onderzoek van het CBS bleek enkele jaren geleden dat de meeste Urkers, bijna 80 procent, nauwelijks buiten de eigen gemeente verhuizen. Veel Urkers vinden hun man of vrouw ook binnen 800 meter van het ouderlijk huis. 

Geboden uit Den Haag worden gezien als gesel. De 'Hitlerjeugd' blieft dan ook geen mondkapje, geen prik een anderhalve meter afstand. Urk is daarmee het gedroomde Forumland van Thierry Baudet.  

Maar Urkers hebben ergens ook het recht van spreken: met nul coronadoden, nul patiënten in het ziekenhuis en nul positieve tests is het risiconiveau 'zeer ernstig' in hun ogen terecht een belediging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten