zaterdag 13 november 2021

Stilzitten

Een groep Haagse onruststokers, die eerder op de avond onder meer straatstenen en vuurwerk naar de politie gooiden, is vrijdag in groepjes uit elkaar gevallen. Circa tweehonderd actievoerders verzamelden zich eerder die avond ter hoogte van het ministerie van Justitie en Veiligheid, in een poging de coronapersconferentie daar met lawaai te verstoren

Maar heel veel meer dan een harde kern van stenengooiers stelt dat verzet inmiddels niet voor. Natuurlijk schreeuwt de horecasector weer moord en brand, en tikken usual suspects George van Houts en Willem Engel zich het eelt op de vingers, maar een echte allesbeperkende lockdown is niet afgekondigd. Bioscopen en theaters blijven open. Zelfs evenementen kunnen doorgaan, met beperkingen.

Kennelijk dringt er toch iets door van het besef dat het muterende virus alle mooie kabinetsscenario's overhoop haalt. In sommige ziekenhuizen liggen inmiddels meer gevaccineerden dan óngevaccineerden op de intensive care, wat aantoont dat de bescherming van vaccins tegen infectie sneller dan gehoopt afneemt. Gevaccineerden hebben mogelijk ook alle voorzorgsmaatregelen verwaarloosd in de veronderstelling dat ze met twee prikken onaantastbaar waren.

Het RIVM houdt nog altijd vol dat 'de kans om als volledig gevaccineerd persoon met het coronavirus in het ziekenhuis te worden opgenomen, zeventien keer kleiner is dan voor een niet-gevaccineerden', maar dit soort inschattingen moet weer regelmatig herzien worden. 

De invoering van het 2G-beleid, alleen toegang tot evenementen, winkels, horeca en sportlocaties als de Corona Check 'Gevaccineerd' of 'Genezen' aangeeft, gaat vermoedelijk wel veel weerstand veroorzaken in de samenleving, en is mogelijk niet eens effectief. Gevaccineerden verspreiden het virus evenzeer.

In 1919 verdween de Spaanse Griep na anderhalf jaar toen de troepenbewegingen na de Eerste Wereldoorlog tot stilstand kwamen. Er waren toen nog geen vliegtuigen die ons goedkoop naar verre oorden brachten. Stilzitten lijkt daarmee de enige remedie voor de huidige pandemie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten