zaterdag 6 november 2021

Mondiale elite


Maken mensen als Jeff Bezos van Amazon, Sheryl Sandberg van Facebook en Jack Ma van Alibaba deel uit van een mondiale machtselite die beslissingen neemt over onze toekomstige wereld?

Complotdenkers denken van wel. Deze ‘mondiale machtselite’ wordt vaak voorgesteld als een groep wereldleiders die van tijd tot tijd bijeenkomen en beslissingen nemen over de toekomst van de wereld.

Politicoloog Diliara Valeeva, die zakelijke elites heeft bestudeerd, deed er onderzoek naar. Niet verrassend is haar conclusie dat die elite helemaal geen gemeenschappelijk doel heeft.

Valeeva analyseerde 200 miljoen bedrijven en neemt een opkomende groep van vooraanstaande zakenlieden waar die op internationaal niveau met elkaar in verbinding staan en op mondiaal niveau invloedrijk kunnen zijn. Zij stelt echter dat deze mensen waarschijnlijk eerder de belangen van hun eigen natiestaat dan van een samenhangende mondiale elite vertegenwoordigen.

De transnationale zakelijke elite is niet zozeer een verenigde elitegroep met een samenhangend elitebelang als wel een consolidatie van nationale elites, concludeert Valeeva. 

Er is dus vooralsnog geen sprake van een mondiale elite met een uitgesproken gemeenschappelijk belang, eerder van verschillende coördinerende onderdelen. ’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten