zaterdag 15 januari 2022

Muiterij

Met muitende burgemeesters en winkeliers die hun zaak open gooien en werkgeversorganisatie VNO-NCW die openlijk een einde van de strenge lockdown eist lijkt het kabinet de regie rond corona te verliezen. 

Dat kabinet zwichtte gisteren al voor de druk van winkeliers die zich niet konden vinden in de regeling op afspraak. Ten aanzien van de horeca wil het kabinet de situatie eerst nog eens tien dagen aankijken. Ook de cultuursector begrijpt weinig meer van de in hun ogen veel te strenge regelingen.

Het gitzwarte scenario dat RIVM-modelleur Jacco Wallinga half december aan de overige OMT-leden presenteerde, waarbij begin februari 4000 coronapatiënten op de IC zouden liggen, is niet uitgekomen. De dominante omnikronvariant blijkt milder dan gedacht. 

Voor het vermoeden van de kersverse minister Ernst Kuipers dat grote sectoren in de samenleving straks ziek thuis zit bestaan nog maar weinig concrete aanwijzingen, alleen de NS zegt dat veel conducteurs en machinisten thuis zitten door ziekte of quarantaine. Maar de treinen rijden nog. Andere landen lopen vooruit op Nederland, maar daar ligt de samenleving niet plat, terwijl ongeveer alles open is.

Het goede voorbeeld geeft Denemarken. Hoewel de besmettingscijfers met de omikronvariant ook daar torenhoog zijn, openen winkels en horeca daar hun deuren. Ook theaters en musea gaan weer open. De oplossing is dat op kosten van de overheid overal teststraten zijn neergezet.  

Het Deense hoofd van het 'RIVM' noemde omikron begin januari zelfs 'een uitweg uit de pandemie', en verwacht dat corona al binnen twee maanden kan worden gezien als een simpel verkoudheidsvirus. De seizoensgriep heeft jaarlijks wereldwijd tot 646.000 dodelijke slachtoffers tot gevolg. De samenleving gaat er niet voor op slot.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten