zaterdag 29 januari 2022

Complotdocent

Docent Tjeerd Andringa van de Rijksuniversiteit Groningen mag voorlopig geen college meer geven vanwege de complottheorieën die hij in zijn lessen zou hebben verkondigd. De docent gaf het vak 'Systems View on Life' over 'kritisch denken'. Maar zijn studenten waren net iets kritischer en deden hun beklag.

Uit de gesprekken bleek dat studenten lesstof voorgeschoteld kregen met controversiële standpunten, onder meer over klimaatverandering en vaccinaties. Tijdens buitenuniversitaire colleges had Andringa het onder meer over 'de dominerende positie van Joden'. En dat was niet om controversiële meningen tegen het licht te houden, maar omdat Andringa er zelf heilig in geloofde.

Andringa gaf het vak Systems View on Life al een paar jaar. De bedoeling was om studenten ‘te leren denken als een wetenschapper’, een stoomcursus ‘krijgen van inzicht’. Intussen raakte Andringa, zoals zovelen, verzeild in het konijnenhol of fabeltjesfuik van de complottheorieën. Die interesseerden hem al voordat hij werd aangenomen, zo blijkt uit een oud interview bij The Corbett Report.

De manier waarop hij met dit soort gevoelige onderwerpen omging was gevaarlijk, zegt een student tegen studentenblad UKrant. Het materiaal dat Andringa aanbood was eenzijdig, zegt hij. ‘Misschien dacht hij dat we ons tot reguliere bronnen zouden wijden voor de andere kant van het verhaal, maar zijn materiaal was hoofdzakelijk tegen vaccinaties, tegen klimaatverandering, enzovoorts.’

In interviews beaamde Andringa dat inlichtingendiensten ‘hoogstwaarschijnlijk’ seksfeestjes met kinderen organiseerden om nieuwe leden te werven voor een kakistocratie. Andringa geloofde ook niet in het ‘officiële’ verhaal van de aanval op New York op 11 september 2001. Hij zegt dat overheden wel vaker hun eigen bevolking aanvallen om zo hun burgers bang en volgzaam te maken. Studenten die zijn visies niet deelden werden streng toegesproken.

Daar komt nog bij dat geen van de behandelde onderwerpen zijn expertise genoemd kan worden. Hij werd bekend om zijn werk in akoestiek en geluidswaarneming.

Kortom: Tjeerd gaat Coen Vermeeren achterna, afgestudeerd op vezelmetaallaminaten en jarenlang  docent aan de TU Delft. Na de aanslagen op 9/11 programmeerde hij als Hoofd Studium Generale aan diezelfde TU Delft steeds meer lezingen over complotten om na zijn ontslag wel erg onwetenschappelijke boeken te publiceren vol onwaarschijnlijke en slecht gefundeerde beweringen.

Grote kans dat ook Tjeerd niet meer zal terugkeren. Toen hij door het bestuur op het matje werd geroepen zei hij dat hij bureaucratie minachtte en deed hij de klachten af als cancelcultuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten