zaterdag 12 februari 2022

Afrekencultuur

Ook afgelopen week moesten weer aardig wat mannen met de billen bloot. Van Overmars tot aan de misdaadverslaggever van de Telegraaf, ze zouden zich compleet hebben misdragen door al dan niet ongevraagd dickpics per app aan vrouwelijke collega's te sturen.

Allerlei deskundigen werd gevraagd naar de psychologie achter de dickpic. Dat zou neerkomen op machtsvertoon, wangedrag (duh!) en soms onhandigheid.

Bij Overmars lijkt vooral dat laatste het geval. Het Parool beschreef de Ajax directeur als sociaal onhandig. Zo onhandig dat het nieuws tot in het buitenland is doorgedrongen en Overmars (48) vermoedelijk de rest van zijn leven op zijn spaargeld mag teren.

Maar er kunnen zo langzamerhand ook wel eens wat kritische kanttekeningen worden geplaatst bij wat rustig een afrekencultuur mag worden genoemd. Tegenwoordig is een hand op een bil al meteen een aanranding, terwijl daaronder ooit toch echt iets anders werd verstaan, en zijn ontvangers van dickpics ineens slachtoffers, alsof ze jarenlange psychologische begeleiding nodig hebben.

Zo kan het gebeuren dat wanneer een programmamaakster in een tweet vermeldt dat zij als 18-jarige zo'n dertig jaar geleden door een eindredacteur onheus is bejegend, zonder in details te treden, Het Parool onmiddellijk hijgend aan de telefoon hangt om te vragen wie de boosdoener was, waarna de VPRO besluit een hele serie gewijd aan het werk van de regisseur te schrappen.

Dat de boesdoener en de programmamaakster ooit een soort van verhouding hadden en daarna gewoon met elkaar bleven samenwerken, geeft aan dat de soep weer eens veel te heet wordt opgediend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten