zaterdag 19 maart 2022

Versplinterd electoraat

Natuurlijk was de tegenvallende opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen niet te wijten aan de oorlog van Poetin, maar toch vooral aan het wantrouwen in de landelijke politiek. Wat verklaart waarom vooral lokale partijen winst boekten en het electoraat steeds meer versplinterd raakt.

Ook de doorgaans dwarse partijen deden het niet goed. De PVV kreeg flink minder stemmen en hield landelijk gezien 61 zetels over. In Venlo, de thuisbasis van Wilders, hield de PVV nog maar twee van zijn vier zetels over.

Forum voor Democratie komt binnen in meerdere gemeenteraden, maar vaak maar met één luttele zetel. De  pro-Russische uitspraken van Baudet en de ongelukkige Holocaust-opmerkingen door Gideon van Meijeren zullen daar mede debet aan zijn geweest.

De grootste teleurstelling voor Forum werd Urk. Bij de Tweede Kamerverkiezingen oogstte FvD nog zo’n 1200 stemmen op Urk, het zogenaamde thuisland voor de partij, maar bij de gemeenteverkiezingen haalde de partij nul stemmen, net als in Grunn, waar de Urkse fractievoorzitter Joas van der Reest vandaan komt.

Stemmers op lokale partijen hebben het idee dat lokale partijen pragmatischer denken dan landelijke partijen. Maar dat kon wel een ijdele hoop zijn. Het zijn doorgaans ook partijen met weinig bestuurlijke ervaring, waarmee het dezelfde kant op kan gaan als nieuwelingen in de Tweede Kamer. Binnen de kortste keren is er interne ruzie en scheuren splinterpartijen nog verder uit elkaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten