zaterdag 5 maart 2022

Beeldvorming

De corona activisten zijn in een diep gat gevallen nu de beperkende maatregelen grotendeels zijn opgeheven. Chatgroepen en nieuwskanalen die zich verzetten tegen vaccineren, mondkapjes en andere coronaregels weten eigenlijk niet meer goed waar ze het nu weer over moeten hebben. De laatste week ging het bij gebrek aan beter eigenlijk alleen nog maar over de Canadese blokkades door tegenstanders van het coronabeleid, maar dat is toch een ver van mij bed show.

Inmiddels is er een nieuwe bron van onvrede: de negatieve beeldvorming over Rusland.

Willem Engel van Viruswaarheid heeft zijn eerste aangifte rond dit onderwerp al aangekondigd. Die gaat over de vermeende illegale Nederlandse wapenleveranties aan Oekraïne. 'Het was ons nooit alleen om corona te doen', beweert Engel doodleuk. Maar ook voor de fulltime activist moet de schoorsteen blijven roken en moet de donatiestroom weer op gang komen.

Internetzender Blckbx, opgericht tijdens de coronacrisis, richt zich ook op de Oekraïne-oorlog.

Het probleem is: er zal geen brede steun zijn voor Poetin. De kritische opstelling lijkt zoals wel vaker louter voort te komen uit een afkeer van de gevestigde orde: omdat de reguliere media en politici in het Westen negatief berichten over Poetin, zal vast het omgekeerde waar zijn.

Precies dat motiveerde schrijver Joost Niemöller om alweer enige tijd geleden de kant van de Russen te kiezen in de MH17 zaak. Hij was ervan overtuigd dat het om een aanval ging van een Oekraïense straaljager óf door een met een Oekraïense Buk-M1 afgeschoten raket. Trots als een Pauw liet Niemöller zich interviewen voor de staatszender RT, zich niet realiserend dat hij voor pure propaganda werd gebruikt.

Niemöller twittert de laatste dagen deels in het Engels, kennelijk hopend dat RT binnen de kortste keren weer bij hem op de stoep zal staan.

Het Knipmes kan zich nauwelijks voorstellen dat de repressieve maatregelen en het land ontvluchtende Russen corona-activisten nog erg lang zal inspireren. Onder het huidige regime zouden ze zich niet eens vrij kunnen uiten.

Het optreden van Forum-leider Baudet, die de aanval van Rusland niet wilde veroordelen, lijkt de partij nu al zetels te kosten.

Wat niet wegneemt dat de nuance in de main stream media soms ontbreekt. Wel banken afsnijden van SWIFT, maar niet de banken afsluiten die de aardgasbetalingen verwerken getuigt niet van consistentie. Wel boos worden over het muilkorven van Russische media, maar zelf RT en Sputnik verbieden ook niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten