zaterdag 26 maart 2022

Verloren

Vladimir Poetin heeft zijn westerse vijanden goed tuk: hij wil dat de landen het nu nog onmisbare gas dat ze van Rusland kopen voortaan in roebels betalen. Kennelijk met als bedoeling om de volledig ingestorte roebel weer op te pimpen.

De vraag is of Poetin de gaskraan zal dichtdraaien als er een patstelling dreigt. Dan valt er een belangrijke inkomstenbron weg voor het toch al haperende 'middeleeuwse' Russische leger.

Dat de invasie totaal lijkt te mislukken, bleek gisteren uit de verklaring van Kremlin dat de eerste fase van de operatie is voltooid. Poetin zou zich nu volledig willen focussen op het bevrijden van het Donetsbekken in Oost-Oekraïne. De overname van Kiev lijkt geen serieuze optie meer.

De dreigende economische schade die Rusland voor jaren zal verlammen is daarnaast geen prettig vooruitzicht voor Poetin. Dus wil hij er zo snel mogelijk een einde aan breien, liefst met een akkoord waarbij de Donbas onafhankelijk Pro-Russisch wordt.

Dat Poetin zich zorgen maakt over de toekomst van zijn land bleek ook uit het verbijsterende nieuws dat Rusland  het EK voetbal van 2028 of 2032 wil organiseren. Het is zoveelste poging om de Russische bevolking wijs te maken dat de 'militaire actie' in buurland Oekraïne slechts een tijdelijke zaak is. Net als de hyperinflatie.

Maar Poetin heeft de oorlog al verloren. De afname van Russisch gas zal versneld worden afgebouwd. Talloze bedrijven zijn uit Rusland vertrokken en zullen pas terugkeren als er een nieuw bewind komt dat het westen vriendelijker gezind is. En Rusland zal in lengte van jaren geen toegang meer krijgen tot westerse technologie. Daarnaast heeft Poetin tegen zijn zin bereikt dat de NAVO nog sterker is geworden en zelfs Finland en Zweden het lidmaatschap overwegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten