zaterdag 14 mei 2022

Zonnesteek

En ineens is daar het anti-zonnebrand kamp. Uitgekeken op corona en inmiddels dan ook Poetin storten wappies zich op de schadelijke stoffen die in zonnebrand zouden zitten. Die zouden zelfs kankerverwekkend zijn.

Met dank aanopiniemaakster Eva Vlaardingerbroek, die de discussie op Twitter aanzwengelde. Laat die nou eind 2020 zijn opgestapt bij Forum voor Democratie van Thierry Baudet, de partij die zo graag in complotten grossiert.

Maar hoe kwam Eva aan haar wijsheid? Zij sprak dit voorjaar op een congres van de jongerenafdeling van Vlaams Belang. Een Belgisch Kamerlid van die rechts conservatieve partij liet zich onlangs kritisch uit over de palen met gratis zonnebrand die de stad Hasselt plaatste.

Toegegeven, er is een discussie over de effectiviteit van zonnecrèmes, maar tenzij je regelmatig een fles zonnebrandcrème opdrinkt (nuance hier), zijn er geen aanwijzingen dat het kankerverwekkend is”, vertelde dermatoloog Marlies Wakkee van het Erasmus MC in het NOS Radio 1 Journaal.

Het aantal gevallen van huidkanker stijgt inmiddels explosief, jaarlijks komen er in Nederland 70.000 nieuwe patiënten bij. Werkt zonnecrème dan niet? Ook dat ligt genuanceerder: de stijging is te wijten aan toegenomen blootstelling aan uv-straling van zon en zonnebank, de vergrijzing, en de toegenomen aandacht voor huidkanker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten