zaterdag 28 mei 2022

Rafelranden

Het onderzoekje is nog vrij onopgemerkt gebleven, maar  uit analyse van Nieuwscheckers en Textgain blijkt dat parlementariers van Forum voor Democratie regelmatig antisemitische accounts retweeten. Meestal uit de rafelranden van het interwebs. 

Zo promoten FVD-politici spelers in een socialemedianetwerk waarin antisemitisme gemeengoed is, variërend van complottheorieën rond George Soros tot extreme haatberichten over Joden die kinderbloed drinken.

Het onderzochte materiaal beslaat 2021 en de eerste maanden van 2022. Anders dan twitterende politici van BIJ1, D66, DENK, GL, PVV en SGP retweeten FVD-politici structureel accounts die antisemitische berichten verspreiden.

Hoewel de FVD-politici slechts bij uitzondering antisemitische berichten doorstuurden naar hun volgers, retweetten ze wel berichten van antisemitische accounts, kennelijk vanuit de logica dat je graag leest wat je wilt lezen.

Het antisemitisme van deze accounts is volgens de onderzoekers te verdelen in hardcore en diffuus antisemitisme. Het eerste type antisemitisme richt zich expliciet tegen Joden. Het tweede type kenmerkt zich door antisemitische stereotypen en verhaalmotieven, maar wordt daarbij verweven met andere complottheorieën zoals QAnon en de Great Reset.

Het Groningse FVD-Statenlid Daniël Osseweijer – in maart 2022 zonder succes kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen – retweette meerdere malen berichten van een zelfverklaard Hitler-aanhanger, die de beruchte antisemitische vervalsing van de Protocollen van de Wijzen van Zion promoot en  personen of groepen markeert als Joods door ze tussen driedubbele haakjes te plaatsen.

In 2020 onthulde HP/De Tijd dat leden van de jongerenafdeling van Forum in appgroepen antisemitische berichten hadden uitgewisseld, zoals: ‘Joden zijn ontzettend bang voor blanken. Daarom zijn alle nieuwsorganisaties met voornamelijk joden in de top keihard bezig met anti-blanke retoriek verspreiden.’ In een van de appjes zingt een JFVD-lid het Horst Wessellied, het Duitse nazi-volkslied.

De onderzoekers verbinden geen conclusies aan hun onderzoek, maar concluderen dat al vaker is vastgesteld dat Twitter te weinig optreedt tegen antisemitische accounts en tekortschiet bij het handhaven van de eigen regels tegen ‘hateful conduct’,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten