zaterdag 7 mei 2022

Overwinning

De Russische Dag van de Overwinning staat voor de deur en de hele wereld wacht met spanning af wat president Poetin maandag gaat aankondigen.

Zal hij de oorlog aan Oekraïne verklaren met een grootscheepse mobilisatie of wordt een handige draai aan de 'speciale militaire missie' gegeven die duidelijk maakt dat de oorlog in alle opzichten complete mislukking is geworden?

In Kiev heeft een denktank al gesuggereerd dat de Russische autoriteiten zelfs gevangen Oekraïners zouden kunnen laten paraderen, zoals Jozef Stalin dat tijdens WOII deed.

Want na twee maanden vechten heeft Poetin het volgende bereikt:

Het omverwerpen van het 'Nazi-regime' in Kiev is niet gelukt. De Russische opmars in de Donbas lijkt niet nog steeds niet vlot te verlopen.

De plundering van Marioepol mag dan gelukt zijn, als Rusland dit deel van Oekraïne zal willen claimen, zullen miljarden roebels voor het heropbouw moeten worden betaald.

Het dodental van Rusland kan oplopen tot 20.000 - 5.000 meer oorlogsdoden dan de strijdkrachten in Afghanistan in 10 jaar hebben geleden.

Een verbazingwekkend aantal hoge Russische officieren is naar verluidt omgekomen.

De Russische kruiser Moskva ligt op de bodem van de Zwarte Zee. Zo'n driehonderd tanks zijn verwoest. Vervanging wordt lastig zonder toegang tot westerse chiptechnologie.

De miljarden euro’s die Europese bedrijven de afgelopen maanden hebben betaald voor Russisch gas, blijken niet direct ten goede te komen aan de door de oorlog zwaar getroffen Russische economie. Poetin kan namelijk niet bij het geld vanwege de sancties.

Een economie die niet groter is dan de Benelux, raakt op termijn een groot deel van zijn inkomsten uit aardolie en gas kwijt.

De Verenigde Staten en hun bondgenoten hebben de levering van wapens aan Oekraïne opgevoerd.

Finland en Zweden treden zo goed als zeker toe tot de NAVO.

Het aanmeldformulier voor EU-lidmaatschap is al overhandigd aan de Oekraïense president Zelensky.  Op termijn komt Europa dichterbij dan Poetin lief is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten