zaterdag 4 juni 2022

Complotmarmot

Een groep prominente wetenschappers riep afgelopen week media en de Tweede Kamer op 'nog krachtiger' stelling te nemen tegen politici die ongefundeerde beschuldigingen en verdachtmakingen tegen wetenschappers uiten. Zeker driehonderd geleerden, onder wie OMT-lid Marion Koopmans en oncoloog René Bernards, zetten daar hun handtekening onder.

De polariserende toon van het debat en het verspreiden van desinformatie heeft ertoe bijgedragen dat sommigen zich van vaccinatie hebben afgekeerd. Bovendien moesten sommige wetenschappers zelfs beveiligd worden, zeggen de briefschrijvers.

De ondertekenaars noemen geen namen, maar bedoelen natuurlijk FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren die OMT-voorzitter Jaap van Dissel 'corrupt' noemde. Het Kamerlid kon – ondanks verzoeken van collega-Kamerleden – geen van deze uitspraken onderbouwen, constateerden de wetenschappers.

Nee, allicht niet. Gideon zit namelijk iedere dag met zijn hoofd in de complotten, wat hem al de bijnaam complotmarmot heeft opgeleverd. Daar zal het kapsel zeker toe hebben bijgedragen, maar ook het onverstoorbaar wegkauwen van het ene dubieuze stellingname na de andere.

Op Twitter zijn de nodige opmerkingen verschenen over het stapelen van functies. Gideon is Kamerlid, Statenlid en raadslid voor 122 uur (!) per week, tegen een passende vergoeding. Van Meijeren komt echter nauwelijks opdagen. Als een struikrover houdt hij zich naar eigen zeggen schuil om toe te slaan als het moment daar is. 

En dan blijkt waar Gideon zijn kennis vandaan haalt. Uit de krochten van het interwebs. Daar leest hij over vermeend satanisch kindermisbruik binnen het Ministerie van Justitie, waarna daarover prompt een motie wordt ingediend. En als een handvol twitteraars roeptoetert dat Van Dissel corrupt is, schiet Gideon in de Kamer naar de interruptiemicrofoon. Guerrilla politiek, noemt hij dat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten