zaterdag 11 juni 2022

Doorgeefluik

Ongehoord Nederland (ON) kreeg deze week een ferme tik uitgedeeld van de onafhankelijke journalistieke ombudsman van publieke omroepen, Margo Smit. Eentje die vermoedelijk niet zonder consequenties blijft, want de NPO, het commisariaat voor de media en de minister moeten zich er nog over buigen. De NPO komt komende week al met een antwoord.

De conclusies verrassen amper: de nieuwe omroep schendt volgens Smit onder meer de code op het punt van betrouwbaarheid en draagt bij aan de verspreiding van aantoonbaar onjuiste informatie, zonder die te corrigeren.

Meningen worden niet genoeg gescheiden van feiten. Journalistieke programma's bij de publieke omroepen zijn volgens haar geen open podium en de presentator is geen doorgeefluik.

Maar ja, iedereen die ON!-oprichter Arnold Karskens ooit heeft horen praten, kon weten wat er aan stond te komen. Hij liet dinsdag na de uitkomsten van het rapport weten 'pal achter de uitzendingen' te blijven staan die de omroep tot nu toe heeft gemaakt. Natuurlijk, want Karskens is het - nuances daargelaten - het grotendeels met zijn gasten eens.

Op Twitter waren de verdedigers van ON! dan ook niet zelden de gezichten die er met regelmaat aanschuiven, of hopen dat ze ooit nog eens worden uitgenodigd.

Want dat er pas echt het probleem van ON: de spoeling van 'ongehoord nieuws' is zo dun dat elke keer weer dezelfde FvD koppen komen opdraven. Zoiets hoort niet bij de NPO thuis, hooguit in een achtersteeg op het interwebs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten