zaterdag 18 juni 2022

Opportunistische reflex

De hoorzittingen over de bestorming van het Capitool hebben nog niets veel spannende details opgeleverd. Eerder bevestiging van het irrationele gedrag van Trump.

Getuigen zeggen dat Trump zijn tweede man uitschold, omdat die niet wilde meewerken aan een plan de president aan de macht te houden.

Trump wilde dat vicepresident Pence de Amerikaanse verkiezingsuitslag zou blokkeren, iets dat contitioneel helemaal niet kon.

De commissie wil nu aantonen dat er een relatie bestaat tussen de druk die Trump uitoefende op Pence en het geweld tijdens de Capitoolbestorming. Aanhangers scandeerden dat ze Pence wilden ophangen.

De algehele opvatting lijkt te zijn dat Trump heel goed wist dat hij de verkiezingen had verloren, maar hij de uitslag simpelweg niet wilde accepteren.

De verhoren zijn de opmaat voor strafrechtelijke stappen, een primeur in het geval van een Amerikaanse president, maar de vraag is of het zover komt. Je kan hooguit zeggen dat Trump een sfeer creeerde waarin zijn aanhangers werden opgejut. Maar de eigenlijke bestorming leek eerder een opportunistische reflex.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten