zaterdag 25 juni 2022

Sancties

De sancties die het westen Rusland heeft opgelegd blijken nauwelijks te werken. De gesloten McDonald's in Moskou is gewoon weer open onder een andere naam, maar grotendeels volgens de vertrouwde formule. En goedkoper voor de Russen ook nog.

Rusland heeft het verbod op parallelle import opgeheven zodat allerlei westerse producten via tussenverkopers alsnog het land kunnen bereiken. Toegegeven, wel een stukje duurder dan normaal, maar aan een iPhone is nog gewoon te komen.

Rusland levert zijn grondstoffen, waaronder olie en aardgas, intussen gewoon aan niet-westerse landen. Het heeft in mei een recordhoeveelheid olie naar China geëxporteerd. Het land leverde 55 procent meer olie aan de Chinezen in vergelijking met een jaar eerder. Daarbij konden Chinese raffinaderijen van onder meer Sinopec en ZhenHua Oil profiteren van kortingen.

Russische economen zien dus weinig effect: 'Eigenlijk wordt Europa zelf het hardst getroffen door de sancties,' concludeerde een van hen bij Een Vandaag.

Duitsland gaat naar een nieuwe alarmfase in het crisisplan voor de gasmarkt. Gasleveranciers moeten hogere prijzen kunnen rekenen om de vraag te beperken. Nederland zet de vervuilende kolencentrales weer aan.

Een stevige recessie dreigt. Het optimisme over de economie smelt in een noodvaart weg. De torenhoge inflatie heeft het consumentenvertrouwen naar een historisch dieptepunt gedrukt.

De sancties terugdraaien zal niet makkelijk zijn. Het westen zal zijn energiehuishouding drastisch moeten reorganiseren.  

Waar sancties Moskou wel gaan raken is gebrek aan moderne technologie. Het land heeft geen eigen halfgeleidersector. De afronding van de bouw van het langeafstandsvliegtuig MC-21 zal worden uitgesteld. De nationale autofabrikant Avtovaz kan niet aan elektronische componenten komen, 

Zelfs Uralvagonzavod, de Russische fabrikant van gepantserde voertuigen, heeft de tankproductie stopgezet, omdat het geen buitenlandse onderdelen meer heeft. Het Russische leger valt straks letterlijk uit elkaar. Het Russische leger is naar verluidt gedwongen om computerchips van vaatwassers en koelkasten te gebruiken in sommige militaire apparatuur. Straks lukt het Moskou niet eens meer om lijnvliegtuigen in de lucht te houden.

De vraag is of China een cruciale rol gaat spelen in de toekomst van de Russische technologiesector, In 2021 kwam bijna een derde van de Russische geïmporteerde chips uit China, maar China verspeelt daarmee zijn kansen op de wereldmarkt en zal niet graag een techbondgenoot willen worden. Daarvoor is Rusland als markt niet groot genoeg. Her westen mag de pijn nu al voelen, Moskou voelt hem straks pas echt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten