zaterdag 2 juli 2022

Opleving

Naast een economische crisis krijgen we dit najaar vermoedelijk een zoveelste opleving van corona. Het aantal besmettingen loopt alweer sterk op. Net als de koorts onder de wappies.

Het epidemiologisch beeld is nu wel gunstiger, met weinig nieuwe opnames in de ziekenhuizen en op de IC’s. Het RIVM geeft wel aan dat we rekening moeten houden met nieuwe varianten die minder vriendelijk zijn.

Het kabinet begrijpt echter ook dat nieuwe lockdowns in deze zware tijden niet meer kunnen.  

Er komt daarom een Maatschappelijk Impact Team dat adviseert over de sociale, maatschappelijke en economische impact van coronamaatregelen. Jolande Sap wordt kwartiermaker en beoogd voorzitter. Het Maatschappelijk Impact Team staat naast het Outbreak Management Team.

Maar ondanks het geschetste maatregelenkader, is de voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, Jeroen Dijsselbloem, er niet gerust op. De raad raasdde het kabinet aan zijn crisisaanpak te verbeteren, onder meer door meer scenario's uit te werken en beter te improviseren, om beter voorbereid te zijn op een volgende 'maatschappijontwrichtende crisis'.

Er komt een uitgebreide enquête naar de gang van zaken rond de coronacrisis. Doel is om alle aspecten van het coronabeleid en de maatregelen te onderzoeken. Daarbij wil de Kamer kijken naar de rol van het kabinet, het parlement en andere betrokken instanties, adviseurs en experts. Maar voordat daaruit lering kan worden getrokken kan het zomaar zijn dat corona de samenleving alweer aardig heeft verlamd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten