zaterdag 30 juli 2022

Catastrofaal verlamd

Poetin mag dan miljarden binnenharken dankzij de al dan niet bewust afgeknepen aardgaslijnen, het gaat intussen helemaal niet goed met de Russische oorlogsmachine. Laat staan met de economie van het land.

Het Russische leger is stilaan moegestreden. De Verenigde Staten schatten dat het aantal Russische slachtoffers in Oekraïne tot nu toe is opgelopen tot ongeveer 15.000 doden en 45.000 gewonden.

Poetin kampt intussen overduidelijk met een tekort aan militairen. In heel Rusland worden vrijwilligersbataljons gevormd om in te zetten voor de oorlog in Oekraïne. Relevante militaire ervaring is niet vereist. Zelfs criminelen in de buurt van Sint Petersburg worden benaderd.

Poetin heeft zich lang verzet tegen het idee van een algemene mobilisatie in Rusland, dus worden met geld volslagen onervaren mannen gelokt die een maand krijgen voor een training.

Met de Russische economie gaat het ook de verkeerde kant op: westerse sancties leiden tot steeds zwaardere economische gevolgen in Rusland, zo blijkt uit een studie van economen van de universiteit van Yale.

De uittocht van meer dan duizend internationale bedrijven heeft de Russische economie ernstig geschaad. Ze vertegenwoordigden 40 procent van het bruto nationaal product. De Russische productiesector is volledig tot stilstand gekomen en de exportsector is grotendeels ingestort.

Intussen heeft Rusland de gaskraan via de Nord Stream 1 pijpleiding steeds verder dichtgedraaid. Maar volgens de economen heeft Rusland Europa harder nodig als energieklant dan Europa het Russische aardgas. De Russische economie is volgens de onderzoekers catastrofaal verlamd. 'Wie beweert dat de Russische economie alweer opgeveerd is, spreekt de waarheid niet. Ze is aan het wankelen en het is niet het moment om op de rem te trappen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten