zaterdag 20 augustus 2022

Kleur op de wangen

Premier Rutte zet staatsrechtelijk een vraagteken bij de uitspraken van CDA-leider Hoekstra over stikstof. Die daarmee een bom legt onder het regeerakkoord.

Hoekstra noemde in het AD het doel van het kabinet om de stikstofuitstoot uiterlijk in 2030 met de helft terug te dringen niet heilig. Volgens Hoekstra kun je daar desnoods ook wel meer tijd voor nemen.

Het CDA heeft natuurlijk het probleem dat het de partij is van de boeren, en dat die nu massaal overlopen naar de BoerBurgerBeweging (BBB), een partij die zich in een comfortabele positie bevindt dat zij nog nooit heeft geregeerd. Pappen en nathouden, moet Hoekstra hebben gedacht.

En het ging toch al niet lekker met het stikstofoverleg. De levensmiddelenindustrie wilde niet aanschuiven bij stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Wel de bouwers en vertegenwoordigers van ondernemend Nederland die nu al hinder ondervinden van de stikstofregels. De natuur- en milieuorganisaties kwamen ook en wilden van geen wijken weten.

Hoekstra wil het doel van halvering in 2030 loslaten, maar er ligt geen concreet verzoek om het coalitieakkoord aan te passen. Waarop premier Rutte reageerde dat er moet af en toe ruimte moet zijn om 'de kleur op de eigen wangen te laten zien' en 'wat eigen profiel op te bouwen'. De tijd zal moeten uitwijzen of dat profiel niet een struikelblok gaat worden in een periode waarin de koopkracht het stikstofprobleem volledig klijkt te overschaduwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten