zaterdag 27 augustus 2022

Nepnieuws

De Ombudsman voor de publieke omroep laat weten de afgelopen week weer klachten te hebben ontvangen over de uitzendingen van ON nadat deze na de zomerstop weer van start waren gegaan (met als kersverse anchorvrouwe Raisa Blommestijn, een populaire mediapersoonlijkheid in extreemrechtse hoek, wiens contract bij de Universiteit van Leiden niet werd verlengd).

De omroep tekende afgelopen week ook maar meteen bezwaar aan tegen de financiële sanctie die de NPO de omroep voor de zomer had opgelegd. De Raad van Bestuur van de NPO legde de sanctie op na een rapport waarin de Ombudsman van de NPO constateerde dat ON zich niet altijd houdt aan de Journalistieke Code van de NPO.

Om zich in te dekken tegen toekomstige boetes of erger is het programma Ongehoord Nieuws bij aanvang van het tweede seizoen plotsklaps van genre veranderd. In plaats van een actualiteitenrubriek is Ongehoord Nieuws voortaan een ‘opinie- en duidingsprogramma’.

Opmerkelijk is de klacht die ON indiende bij de ANP, die het bestond om het woord 'nepnieuws' te gebruiken in een bericht over de omroep.

Dat de Ombudsman heeft gezegd dat ON! bijdraagt aan de verspreiding van aantoonbaar onjuiste informatie, betekent volgens de jonge omroep nog niet dat het om nepnieuws gaat. 'Over het algemeen wordt onder nepnieuws verstaan nieuws dat opzettelijk wordt verspreid door de verspreider in de wetenschap dat dit nieuws onjuist (of nog erger) is.

Met andere woorden: ON verspreidt nepnieuws blijkbaar zonder het zelf door te hebben.

Overigens meldde ON ook trots dat ze sinds kort een correctie-rubriek hebben waarin berichten die aantoonbaar onjuiste informatie blijken te bevatten worden verbeterd. Dat alles om te voorkomen dat de Raad van Bestuur van de NPO Ongehoord Nederland nog harder gaat sanctioneren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten