zaterdag 6 augustus 2022

Imperium

150 miljoen dollar is het niet geworden, maar een kleine 47,2 miljoen is ook een aardig bedrag dat de roemruchte complotdenker Alex Jones van een Texaanse jury moet betalen aan de nabestaanden van een zesjarig jongetje dat om het leven kwam bij de schietpartij op de school Sandy Hook.

De ouders van de vermoorde kinderen zouden volgens Jones ingehuurde acteurs zijn. Omdat de ouders de speculaties van Jones - die in ongeveer alles een valse vlag-operatie ziet - zat waren, mocht Jones zich voor de rechter verantwoorden.

Het ging eigenlijk al eerder mis, toen Jones na de bestorming van Het Capitool van Twitter werd getrapt en Apple en Google zijn InfoWars app in de ban deden. De massale boycot via sociale media had vergaande financiële gevolgen. Jones zette enkele jaren terug 20 miljoen dollar per jaar om, maar voornamelijk dankzij de verkoop van voedingssupplementen als Super Male Vitality, dat de aanmaak van testosteron stimuleert, en Brian Force Plus, dat cognitieve functies versterkt. Sinds 2012 heeft Jones zijn eigen lijn voedingssupplementen om er meer aan te verdienen.

Jones leefde er zo goed van dat hij zich een zwembad met waterval, vier Rolex horloges, een Grand Piano van 70.000 dollar, 50.000 dollar aan wapens en 752.000 dollar aan zilver en goud kon veroorloven.

Maar die vette jaren waren zijn voorbij. Het oordeel van de jury betekent feitelijk de ondergang van zijn imperium, al is Jones de afgelopen dagen druk bezig geweest om geld weg te sluizen naar allerlei vage bv'tjes.

Het belangrijkste bedrijf van Alex Jones, Free Speech Systems, had al faillissementsbescherming aangevraagd. Dat bedrijf heeft naar verluidt 79 miljoen dollar aan verplichtingen, waarvan 54 miljoen schuld aan een bedrijf genaamd PQPR Holdings. Jones is directeur van dat bedrijf.  Sandy Hook-families die Jones aanklagen voor laster en emotioneel leed hebben in een afzonderlijke rechtszaak beweerd dat deze aanzienlijke schuld aan PQPR Holdings een afleidingsmanoeuvre is om miljoenen dollars aan het proces te kunnen onttrekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten