zaterdag 10 september 2022

Karel III

Eindelijk is hij dan Charles III, koning van het Britse volk en de veertien Gemenebestlanden. Hij is bijna 74 en je vraagt je af waarom zijn hoogbejaarde moeder hem het koningschap niet eerder gunde. Nooit eerder kwam een Britse monarch op zo'n hoge leeftijd op de troon.

Het is overigens een Britse een traditie: Queen Victoria, haar over-overgrootmoeder, zat ooit 63 jaar en zeven maanden op de troon.

Toch ontstaat al gauw het beeld van een strenge moeder die Charles telkens overhoorde en elk jaar constateerde dat hij weer geen voldoende had gehaald.

Zijn omstreden huwelijken, zoals die met Lady Diana Spencer, een 21-jarige kleuterleidster zonder opleiding of intellectuele bagage, hebben ongetwijfeld een rol gespeeld. Hij mocht zijn vroegere liefde Camilla niet in de kerk trouwen en Elizabeth en prins Philip weigerden de inzegening in de Guildhall van Windsor bij te wonen. Zijn moeder bepaalde slechts daags voor haar platina jubileum dat Camilla koningin-gemalin wordt als Charles koning zou worden.

In zijn eerste speech beloofde Karel III zijn hele leven in dienst te stellen van het koningsschap, maar of hij de eerbiedwaardige leeftijd van 96 haalt is nog maar zeer de vraag. De volgende Britse koning betreedt Buckingham Palace op jongere leeftijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten