zaterdag 17 september 2022

Om niet

Dit was natuurlijk de week van Sywert en Raisa, die elk op hun eigen manier het nieuws haalden. Sywert van Lienden, die altijd verklaarde dat hij 'om niet' met zijn stichting Hulptroepen Alliantie het mondkapjestekort in de zorg wilde helpen oplossen tijdens de Covid-uitbraak, bleek er uiteindelijk 28 miljoen aan te hebben verdiend. Zelf stak Van Lienden zo'n 9 miljoen euro in zijn zak.

Naderhand was het verhaal dat er veel meer aan de strijkstok was blijven hangen dan de bedoeling was, maar uit geluidsopnames die in het kader van het onderzoek van Deloitte naar buiten zijn gekomen blijkt dat Van Lienden en zijn partners al in een vroeg stadium wisten dat ze flink wilden verdienen aan de levering mondkapjes. 'We gaan gewoon die shit naar Nederland halen en we worden miljonair', aldus een van de gesprekken. 'In ieder geval is één eis dat we alle vier gillend rijk worden, want het is één grote middelvinger van de overheid. Ik ga dit echt serieus voor geen goud vrijwillig doen.'

Van der Lienden beweert nu dat deze quote uit zijn context is gehaald, maar de intenties lijken Het Knipmes nogal duidelijk. Waarbij je je kunt afvragen wat een zekere Bernd Damme te zoeken had in zijn stichting. Een ondernemer die ondanks een mislukking in de kleding en een zeperd met synthetische diamanten die zijn hele leven al gillend rijk had willen worden.

En dan was er Raisa Blommestijn, die nog maar amper in haar rol als junior presentator bij omroep Ongehoord Nederland, er mogelijk in haar eentje voor  gaat zorgen heeft dat de omroep haar licentie zal kwijtraken.

In de gewraakte uitzending kwamen eerst de strubbelingen binnen BIJ1 aan bod, waar recentelijk het Amsterdamse bestuur uit onmin is opgestapt en zwarte leden melding maken van racistisch gedrag door partijgenoten. Vervolgens werden ‘de minder belichte zijde van racisme’ aan de kaak, ‘namelijk blanken die door zwarten in elkaar worden geslagen’. Een paar willekeurige video's die van YouTube waren geplukt, waarvan de context volkomen onduidelijk is, waren voor Blommestijn aanleiding om het over een vermeende ‘blankofobie’, waarbij blanken in elkaar worden geslagen door negers.

Voor NPO-voorzitter Frederieke Leeflang was ‘de grens van de redactionele vrijheid is bereikt’, en de omroep had onlangs toch al op zijn donder gekregen vanwege de verspreiding desinfo. Zij verzoekt dan het Commissariaat voor de Media om zich hierover uit te spreken ‘in het licht van de Mediawet'.

Blommestijn twittert nu alvast dat ze niet zal ‘buigen’. Mocht ze haar baantje kwijtraken, dan zal Blommestijn ongetwijfeld eindigen in het bestuur van FvD. Die schijnen het volledig met haar eens te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten