zaterdag 8 oktober 2022

Armageddon

Kreeg Poetin op zijn zeventigste verjaardag tijdens een informele bijeenkomst met enkele voormalige Sovjet-leiders toch nog een paar cadeautjes mee. Zo kreeg Poetin van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko een voucher voor een tractor en schonk Emomali Rahmon van Tadzjikistan hem een berg watermeloenen en pompoenen. Alleen kun je daar de Oekraïense vijand niet mee verslaan.

Oekraïne at als een leger muizen steeds meer land van het door Rusland geannexeerde gebied afknabbelt. Toegegeven: Rusland heeft die gebieden nog grotendeels in handen, maar kan ondanks nepreferenda niet erg leunen op de verscheurde Russisch en Oekraïens sprekende bevolking.

Intussen wordt openlijk geruzied tussen mensen uit Poetins inner circle, terwijl de mobilisatie op een totale mislukking is uitgedraaid. St. Petersburg gaat al zijn fondsen aanwenden voor gemobiliseerde vrijwilligers die als kanonnenvoer naar het front worden gestuurd. Duizenden wisten de mobilisatie reeds te ontvluchten.

Donderdag kondigden ongeveer 500 dienstplichtigen in de buurt van de grens tussen Rusland en Oekraïne aan dat ze in staking gingen over wat zij beschreven als de 'onmenselijke omstandigheden' waarin ze gedwongen werden te leven terwijl. de verliezen van het Russische leger zich maar blijven opstapelen.

Nu is de vrees dat Poetin naar kernwapens gaat grijpen om het tij te doen keren. President Biden stelt dat het ‘armageddon’ nu net zo dichtbij is als tijdens de Cubacrisis. De meest reële optie is een raket die in de atmosfeer tot ontploffing gebracht wordt, de zogenoemde neutronenbom. Die veroorzaakt vooral straling op het slagveld, maar geen nucleaire fall-out waarbij een gebied decennialang niet toegankelijk is.

Maar Poetin weet vermoedelijk maar al te goed dat als hij de neutronenbom inzet, de Derde Wereldoorlog is begonnen. Tot nu toe is die dreiging dan ook altijd bluf gebleken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten