zaterdag 15 oktober 2022

Kanonnenvoer

Misschien was het uit tactische redenen dat Poetin afgelopen week voorstelde om de geblokkeerde gastoevoer voor Europa via Turkije te laten lopen, want het merendeel van de EU wil geen gas meer uit Rusland.

En terwijl nog meer westerse bedrijven aankondigden Rusland definitief de rug toe te keren, afgelopen week weer voedingsmiddelenconcern Danone, ging Poetin onverdroten door met zijn chaotische mobilisatie.

Nu duizenden mannen het land ontvluchten, zijn er deze week invallen geweest in verschillende mini-hotels en hostels in Moskou. Tientallen mensen werden direct vanuit de slaapzaal meegenomen naar 'mobilisatiekantoren' die waren opgezet in theaters en bioscopen.

Het gros betreft geen recidivisten, maar ongetrainde mannen die aan het front lijden onder ondermaatse medische voorzieningen en de slechte staat van de wapens die ze krijgen, zoals verroeste kalasjnikovs.

The Moscow Times beschreef het tragische geval van advocaat Andrei Nikiforov uit Sint Petersburg, die werd opgeroepen voor het Russische leger vier dagen nadat de Russische president Vladimir Poetin de mobilisatie had afgekondigd. Tien dagen later was hij dood.  

Volgens onafhankelijke Russische media zijn inmiddels meer dan 90.000 Russen gewond geraakt, vermist of gedood.

Poetin verliest steeds meer de steun van zijn eigen burgers, en buiten de grenzen is het al niet veel beter. De Algemene Vergadering van de VN heeft de illegale annexatie van delen van Oekraïne met een overweldigende meerderheid veroordeeld.

Experts verwachten dat Oekraïne nog voor de jaarwisseling een groot deel van de geannexeerde gebieden heeft terugveroverd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten