zaterdag 29 oktober 2022

Kladderadatsch

Toegegeven: hij haalde er zelfs de buitenlandse pers mee: Klimaatactivist Jelle de Graaf die zich in een live-uitzending van het programma Jinek (zonder Jinek) aan de tafel vastlijmde.

Klimaatactivisten verzinnen steeds nieuwe methoden om aandacht te vragen, en lijmen zich overal aan vast. Bij voorkeur aan het glas van kostbare kunstwerken.

Het is natuurlijk niks anders dan copycat gedrag dat is komen overwaaien uit het VK, waar de 21-jarige activiste Phoebe Plummer flink wat opzien baarde toen ze in de National Gallery in Londen een blik tomatensoep opende, de inhoud over Van Goghs Zonnebloemen gooide en daarna haar hand vastlijmde aan de muur. 

Vervolgens bedachten Belgische activisten om actie te voeren in het Mauritshuis in Den Haag, Een klimaatactivist lijmde zijn hoofd vast aan het schilderij Meisje met de parel van Johannes Vermeer, terwijl een tweede een blik tomaten over zijn hoofd uitkieperde.

Maar waarom musea voor deze protestacties worden uitgekozen wijst op volstrekte willekeur. Als er toch een soort instelling is dat pleit voor het behoud van kunst, natuur en milieu dan is het wel het museum.  Nagenoeg alle stellingdeelnemers aan een poll van De Telegraaf vinden dat het klimaatactivisme in musea haar doel voorbijschiet. Lijm je dan vast aan de grootste vervuilers van deze wereld, zoals Greenpeace al jaren op zijn manier doet.

Het nieuwe actievoeren heeft geen enkel blijvend effect. De eerstvolgende aardappelpuree actie in pakweg Streekmuseum  Goeree-Overflakkee haalt pagina 5 niet eens meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten