zaterdag 18 februari 2023

Combi

Het blijkt toch te helpen: al die publiciteit rond de samenwerking tussen GroenLinks en de PvdA. Ze krijgen er in de peilingen allebei een zetel bij. Ten koste van JA21 van 13 naar 11, SP (naar 7) en Volt (naar 4). Het lijkt erop dat kiezers terugkeren naar de vertrouwde linkse politiek van weleer.

Peilingen geven aan dat 8 van de kiezers van D66 twee jaar geleden nu aangeeft GroenLinks te gaan stemmen en 9 procent van de D66-kiezers PvdA,

Hoewel relatief gezien PvdA en GroenLinks de meeste kiezers van VOLT krijgen is die groep in absolute zin veel kleiner dan de overstappende kiezers van D66, meldt Maurice de Hond. D66 behaalde immers 24 zetels twee jaar geleden en Volt 3. Zowel GroenLinks en PvdA krijgen nu circa twee zetels door overstappende D66-kiezers van TK2021.

De combinatie GroenLinks en PvdA zou samen de grootste partij worden, 24 zetels tegen 22 van de VVD. Voor de provinciale verkiezing zal dat nog geen invloed hebben, alleen in Zeeland wordt een gecombineerde lijst gehanteerd, maar bij de eerstvolgende Tweede Kamer verkiezingen wel.

Als de partijen dan onder één lijst aan de verkiezingen deelnemen en met één aansprekende lijsttrekker dan zal volgens De Hond moeten blijken wat de electorale kracht van die combinatie is. De maximale electorale potentie van die combinatie lijkt ergens rond de 25 procent te liggen.

Het toont vooral de huidige versplintering van het electoraat aan en daar voelt geen kiezer zich echt happy bij. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten