zaterdag 11 maart 2023

Afstraffing

De BoerBurgerBeweging stevent af op megawinst bij de provinciale verkiezingen woensdag. In vijf provincies eindigt nieuwkomer BBB overduidelijk als grootste partij, ook elders doet de partij van Caroline van der Plas mee om de winst.

De Provinciale Statenverkiezingen lijken uit te draaien op een harde afstraffing voor regeringspartijen: VVD, D66, CDA en ChristenUnie houden in de Senaat nog maar twintig zetels over, aldus I&O Research.

Volgens de nieuwe peiling verliest de VVD dus verder terrein, met nu nog 11 procent van de stemmen in de Senaat. Dat was 14 procent in 2019 en zelfs bijna 22 procent in 2021.

Het stikstofdebat splijt het electorale landschap. BBB lijkt nu de rol over te nemen die Forum voor Democratie in 2019 vertolkte.

Het is wederom een proteststem en die kan nog eens worden versterkt door het boerenprotest vandaag in Den Haag. 

De FvD bleek na zijn zege geen stabiele partij en verloor door interne ruzies het ene Kamerlid na het andere. Ook BBB heeft te weinig politieke ervaring om de zetelwinst op te vangen, en lijkt ook nog eens louter te profiteren van tijdelijke politieke wrijvingen. Wat BBB na de stikstofcrisis te bieden heeft moet nog worden afgewacht.

Uit peilingen in de twaalf provincies die Ipsos met EenVandaag deed, blijkt het vormen van coalities vooral buiten de Randstad ook nog eens zeer lastig te worden. De inhoudelijke posities van de BoerBurgerBeweging of de PVV zorgen ervoor dat nauwelijks of met heel veel moeite politieke consensus wordt bereikt. Al helemaal over stikstof.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten