zaterdag 18 maart 2023

Lange adem

De provinciale verkiezingen maakten nog eens duidelijk dat Forum voor Democratie in een parallelwereld leeft, ver van de realiteit. De partij werd totaal verpulverd en ging van twaalf zetels naar een zetel in de Eerste Kamer.

Partijleider Thierry Baudet reageerde echter opvallend optimistisch op de grote nederlaag die zijn partij heeft geleden. Het was een project van de lange adem, aldus Baudet. Maar die adem lijkt al te zijn uitgeblazen.

In Urk, het beoogde thuisland, keerde de bevolking gewoon weer terug naar de SGP, terwijl een ander deel BBB koos. FvD leverde 12 procent in. De gemeente Edam-Volendam is ook geen FvD bolwerk meer. Waar de partij in de Noord-Hollandse plaats in 2019 nog 40,8 procent van de stemmen binnenhaalde, was dat nu slechts 5,7 procent.

Baudet klampte zich nog even vast aan een opmerkelijke peiling in de Leeuwarder Courant. Het onafhankelijk onderzoeksbureau Enigma Research onderzocht het voorgenomen stemgedrag van de inwoners van Friesland bij de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart. Het resultaat was volgens FvD 'verbluffend'. Volgens deze peiling kon Forum g rekenen op de stem van maar liefst 12 procent (!) van de Friese bevolking. Het werd een magere 3,6 procent.

De grote vraag is wat deze uitslagen gaan betekenen voor de Tweede Kamer, waar Forum ondanks ruzies en voortdurende ophef vijf zetels bezet en deze positie tot nu toe weet vast te houden. Dat zou kunnen veranderen nu duidelijk is dat een stem op FvD een verloren stem is. 

'We hebben miljoenen mensen bereikt in heel Nederland,' klonk dan ook al als een vervroegd afscheid.Geen opmerkingen:

Een reactie posten