zaterdag 25 maart 2023

Dichtgetimmerd

Het kabinet is volledig van slag door de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. De politieke kopstukken zijn het zelfs oneens over wat het probleem eigenlijk is.

CDA-leider Hoekstra constateert een enorme kloof tussen Den Haag en de rest van het land. D66-zoekt naar 'wat de drijfveren zijn en wat wij ermee kunnen'. De partij wil een 'grondige analyse' van de verkiezingsuitslag.

Maar analyse moet toch al duidelijk zijn. BBB heeft een fors deel van het voormalig electoraat van het CDA, traditioneel de boerenpartij, overgenomen. De boerenachterban wil het stikstofbeleid niet en een groot deel van Nederland lijkt te daarmee eens te zijn, met uitzondering van de stedelijke linkse partijen.

De BBB krijgt door de verkiezingswinst in alle provincies het voortouw om coalities te vormen. Diezelfde provincies spelen straks een hoofdrol bij de uitvoering van de stikstofplannen van het kabinet. Gezien de opvattingen van de partij, lijkt de hele stikstofmachine vast te lopen.

BBB-leider Caroline van der Plas wil af van dichtgetimmerd coalitieakkoord in de provincie: 'Na 2 jaar evalueren en eventueel bijstellen'

Vooralsnog geldt de huidige stikstofwet. Daarin wordt niet gerept over onteigenen en staat het stikstofdoel op 2035. Er is grote kans dat het daarbij blijft. Die nieuwe wet wordt naar verwachting in juni naar de Tweede Kamer gestuurd. En daar lijkt het nu definitief te sneuvelen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten