zaterdag 20 mei 2023

Lenteoffensief

De schrale militaire parade met maar één tank in Moskou gaf onlangs al aan dat het niet goed gaat met de 'speciale militaire' operatie van Rusland in de bezette delen van Oekraïne.

Het 83 jaar oude voertuig T-34 reed langs het Rode Plein ter ere van de Russische Dag van de Overwinning. Meerdere tanks die vorig jaar nog wel te zien waren, ontbraken dit keer. Waarschijnlijk al tot flarden geschoten op het slagveld.

Toegegeven: het Oekraïense lenteoffensief dat al geruime tijd in de lucht hangt is tot dusverre geen blitzkrieg gebleken, maar lijkt de laatste weken vorderingen te maken.

Het Oekraïense leger heeft de afgelopen week opnieuw terreinwinst geboekt rond Bachmoet. Zelfs Wagnerbaas Prigozjin erkent dat Oekraïne terrein heeft gewonnen. Oekraïne heeft verder het door het Verenigd Koninkrijk geleverde Storm Shadow-kruisraket ingezet, al ontbreken details over waar precies.

De Oekraïense president Zelenski vraagt al enige tijd om gevechtsvliegtuigen, met name F-16’s. Nederland en andere landen willen die niet leveren zonder toestemming van de Verenigde Staten. Maar die lijkt niet meer dwars te liggen. Zodat over enige tijd de aanval vanuit het luchtruim mogelijk kan worden geïntensiveerd.

Waar je nauwelijks over leest, is hoe het staat met de economie in de geannexeerde delen van het land. Tussen de tot puin geschoten steden moet die volledig tot stilstand zijn gekomen.  

In Marioepol zijn door de Russen nieuwe gebouwen verschenen en veel gebouwen die tijdens het bombardement zijn beschadigd, zijn verdwenen. Zo heeft het Russische leger een hele nieuwe wijk gebouwd bestaande uit een tiental flatgebouwen in het westelijke deel van Marioepol.

Inwoners schetsten eerder dit jaar beeld van een enorm dure campagne die door Rusland wordt gevoerd om de harten en geesten van de bevolking van Marioepol te winnen. Maar dat lukt amper: de Oekraïners voelen zich als Nederlanders tijdens de bezetting. Daarop kan geen toekomst worden gebouwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten