zaterdag 27 mei 2023

Rokende witte mannen

Er werd godbeterhet een complete commissie voor opgetuigd: de vraag of een schilderij met daarop witte, rokende mannen moet blijven hangen op de Universiteit Leiden. De commissie is na rijp beraad tot de conclusie gekomen dat hij mag blijven hangen, maar wel mét context.

Op het schilderij uit 1976 staan zes mannen afgebeeld, sommigen rokend. Zij vormden het bestuur van die tijd. Het blijken 'zeer gewaardeerde oud-bestuurders' te zijn en schilderij geeft een uniek, historisch tijdsbeeld weer.

Het kortstondig verwijderen van Rein Dool’s ‘rokende witte mannen schilderij’ in het Academiegebouw afgelopen november leverde een storm aan reacties op. Een promovenda vroeg zich in een tweet af welk signaal het schilderij uitstraalde. Een ironische of zelfkritische noot naast het schilderij zou niet misstaan.

Gisteren werd er zelfs een heel symposium aan gewijd. De eerder genoemde commissie wil graag dat er een speciale kunstcommissie komt die kennelijk moet beoordelen of schilderijen in de universiteit voldoen aan het beeld van inclusiviteit.

Burgemeester Henri Lenferink stelde zelfs voor om een schilderij van het huidige College van Bestuur te laten maken en die naast het schilderij van Rein Dool te plaatsen, om de veranderende tijdsgeest te laten zien. Want het schilderij verwijderen en daarbij de geschiedenis uit te wissen, was niet de oplossing volgens de zaal.

Een bordje met uitleg of QR-code ernaast trouwens ook niet. Alsof bezoekers en studenten bij de aanblik van het schilderij verontwaardigd hun mobiel uit de zak halen om te achterhalen waarom zoiets schandaligs daar hangt.

Het huidige bestuur van de universiteit bevat meer vrouwen, maar die zijn allemaal wit. Kan straks ook niet meer.  

Hoogleraar aan de universiteit Remco Breuker vertelde tegen Nieuwsuur: 'Het zijn inderdaad oudere witte mannen op het schilderij, maar is dat alles wat ze waren? Neem je daarmee niet de hele context, hun hele identiteit, weg?'

De hoogleraar vindt dat iets wat onderdeel is van de geschiedenis van de universiteit, niet moet worden uitgewist.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten